Beveiligingsbewustmaking voor medewerkers luchtvracht (ML)

Omschrijving

Elke onderneming die goederen via luchtvracht exporteert (afzenders, warehouse beheerders) en ook elke onderneming die deze vrachten vervoert (over de weg, via de lucht), komt hoe dan ook in aanraking met de reglementeringen inzake beveiliging, conform de EU-wetgeving en geïmplementeerd door de Overheid, zijnde het DGLV (Directoraat Generaal Luchtvaart).

De nieuwe EU-Wetgeving is sinds juni 2017 van kracht, maar is voor velen nog onvoldoende gekend terrein.  Daar brengen wij met deze opleiding graag verandering in!

Wat biedt deze opleiding?

Deze opleiding “Beveiligingsbewustmaking voor Medewerkers Luchtvracht” geeft je niet alleen een inzicht in de wettelijke reglementeringen, maar geeft jou evenzeer handige tools om deze wetteksten te interpreteren in jouw eigen operationele omgeving.

Bovendien geeft deze opleiding jou de nodige inzichten om het beveiligingsprogramma van je bedrijf beter te begrijpen en te implementeren.  Immers, begrippen als “SHR”, “HRCM”, en dergelijke worden jou eigen gemaakt!

Deze opleiding resulteert in alle vaardigheden, zoals vereist in art.11.2.3.9 in de EU2015/1998 (en nadien aangepast met EU2017/815), welke verplicht is om het statuut van “Bekende Afzender” of “Erkend Agent” te bekomen.

Praktijkgericht én met case studies/problematieken die u zelf wil besproken zien!

Aan de hand van een korte test aan het einde van de opleiding, bekijken wij of je de nodige vaardigheden onder de knie hebt.  Je ontvangt een certificaat van deelname na afloop, hetwelk erkend is door onze Belgische Overheid (DGLV).

Doelgroep

Alle personen die toegang hebben tot identificeerbare luchtvracht of luchtpost, en die beveiligingscontroles doen, o.a. :

 • Verladers, producenten, exporterende firma’s
 • Magazijnbeheerders
 • Expediteurs luchtvracht, Couriers luchtvracht, Airlines, Handling agents
 • Transporteurs baanvracht

Deze opleiding is voornamelijk gericht naar personeel op de werkvloer (zowel administratief als in magazijnomgeving).  Ze is niet geschikt voor de Beveiligingsverantwoordelijke (BVL).  Voor de BVL geldt de volledige 3-daagse opleiding (zie eveneens in ons aanbod).

Voorkennis

Niet vereist.

Vereisten voor deelname

De deelnemer dient een geldig ID-bewijs (identiteitskaart/paspoort/rijbewijs met foto), alsook een recent uittreksel uit het Strafregister (max. 6 maand oud) te kunnen voorleggen.  Beide documenten worden gecontroleerd bij aanvang van de opleiding.
Indien de gevraagde documenten niet aanwezig zijn, wordt de toegang tot de opleiding geweigerd.

Sessies najaar 2018 :

Sessie 1 : Woensdag 26 september : 08u30 – 12u30 (NL-talig + FR-talig)
Sessie 2 : Woensdag 26 september : 13u00 – 17u00 (FR-talig) : verschoven naar de VOORMIDDAG (26sept), welke 2-talig (NL/FR) wordt gegeven
Sessie 3 : Donderdag 11 oktober : 08u30 – 12u30 (NL-talig)
Sessie 4 : Vrijdag 12 oktober : 08u30 – 12u30 (FR-talig)
Sessie 5 : Dinsdag 13 november : 08u30 – 12u30 (NL-talig)
Sessie 6 : Dinsdag 13 november : 13u00 – 17u00 (FR-talig) : verschoven naar 27 November!!
Sessie 7 : Dinsdag 27 november : 08u30 – 12u30 (NL-talig)
Sessie 8 : Dinsdag 27 november : 13u00 – 17u00 (FR-talig) : verschoven naar 27 november voormiddag.

Wegens grote vraag uit de bedrijfswereld, wordt deze opleiding eveneens in-house gegeven (enkel voor bedrijven die meer dan 10 medewerkers op te leiden hebben).  Het programma kan dan ook lichtjes worden aangepast naargelang de status van uw bedrijf (RA/KC)!

 1. Inleiding : het belang van beveiliging in luchtvracht.
 2. Terrorisme & Preventie
 3. Wettelijk kader + Organisaties
 4. Twee basisprincipes in luchtvrachtbeveiliging
 5. Het belang van elke partij in de logistieke keten
 6. De Known Consignor, Regulated Agent, en baanvrachttransporteur in detail
 7. Verboden voorwerpen
 8. Beveiligingsonderzoek en beveiligingscontroles
 9. Auditspoor en beveiligingsstatus op de documentatie
 10. Vaardigheidstest

"Valuable - direct - Personal" zijn onze sleutelwoorden. Daarom beperken wij het aantal inschrijvingen tot maximum 20 deelnemers. Wenst u er graag bij te zijn? Verzilver dan snel uw inschrijving hieronder:

Sessies

 • Vilvoorde - Taal FR

 • Vilvoorde - Taal NL

Verzeker u van deelname en reserveer, geheel vrijblijvend, uw plaats voor de eerstvolgende opleiding. U wordt dan ook als eerste op de hoogte gebracht over de nieuwe datum en locatie. U beslist dan zelf of u uw reservatie wil omzetten naar een inschrijving.

*verplichte velden

Er is momenteel geen brochure beschikbaar.